HİZMETLERİMİZ

Aşağıda sunduğumuz hizmetlerimizin hepsi kendi atölyemizde çalışılmaktadır.

 ÖRNEKLERİYLE CAM SÜSLEME(VİTRAY) TEKNİKLERİ 

  • BOYAMA VİTRAY
  • KURŞUNLU VİTRAY
  • SANDWIC (MACUNLAMA) VİTRAY
  • MOZAİK VİTRAY
  • TİFFANY
  • YIĞMA VİTRAY  
  • FİZYON (ERİYİK)  

 

DEKORATİF CAM VE AYNA ÇALIŞMALARI 

CAM VE AYNA ÜZERİNE ASİT KOPARMA(JİRVE) UYGULAMASI

CAM VE AYNA ÜZERİNE SABLAJ(KUMLAMA) UYGULAMASI

CAM VE AYNA ÜZERİNE DERİN KUMLAMA  UYGULAMASI

    

VİTRAY AVİZE, ABAJUR, APLİK VE AYDINLATMALAR

 

VİTRAY  MALZEMELERİ  SATIŞI 

 

AÇIKLAMA VE ÖRNEK TASARIMLAR

Boyama Vitray : Mlz. Cam,Kontur,Cam boyası,Selülozik Tiner,Selülozik vernik,Fırça.

Eskiz çizilip renklendirilir. Ölçekli büyütülen eskiz camın altına yerleştirilir.

Eskizdeki şekil cam üzerine konturla çizilir.Eskiz renklerine göre cam boyası tiner ve vernik  ile karıştırılıp kıvam hazırlandıktan sonra renklere göre fırça ile tatbik edilir.                         

Kurşunlu Vitray: Mlz: Renkli camlar, Kurşun, Lehim, Elmas, Pense, Çekiç, Havya, Cam çivisi

Eskiz çizilip renklendirilir. Daha sonra eskiz ölçekli olarak karton ve kağıda kopyalanır.Kartona çizilen desenin her parçası kurşun makası ile kesilir.Makasın arası 1.8 veya 2 mm boşluk vererek kestiği için H kurşunun et kalınlığını düşerek vitray’ın ölçü dışına taşması önlenmiş oluyor.Vitrayınızın tüm cam parçalarını çıkan şablonlarla istenilen renklere göre kesip kağıt üzerindeki desene yerleştirerek ölçülerini kontrol edin. Ahşap çıtalar yardımı ile dik köşeli bir mengene oluşturun ve bunu uygulayacağınız desen ile birlikte çalışma masanızın üzerine çivileyin. Bu teknik de vitrayı oluşturan cam parçaları kurşun çubukların profillerine geçiyor. Vitray yapımına ahşap mengeneye dikey ve yatay 2 kurşun çubuğun birbirine dik açı oluşturacak şekilde başlayın. Kurşun profillerin arasına takılan cam parçalar birbiri ardına çiviler ile sabitleyerek işleme devam edin. Vitray desenini oluşturan camları yerleştirildikten sonra kurşun çubukları kalay ile lehimleyin. Ön yüzü bittikten sonra vitrayın arka yüzeyini de aynı şekilde lehimleyin. Kurşun çubuklar ile cam lehimlendikten sonra aradaki boşlukların doldurulması özel bir dolgu malzemesi hazırlanıp kullanılır. Dolgu malzemesinde su, toz tutkal, plastik tutkal, siyah toz boya veya kül tozu karıştırılarak belli bir kıvama geldikten sonra fırça ile vitray üzerine sürülür. 10 dakika kadar zeminde kaldıktan sonra talaşla cam yüzeyleri temizlenir. Montaja hazır hale getirilir.

 

Sandwich Vitray (Macunlama-Kolaj): Mlz: Fon camı, renkli camlar, selülozik tiner, selülozik vernik, elmas, macun malzemesi, pense

 Eskiz çizilip renklendirilir. Ölçekli büyütülen eskiz zemin camının altına yerleştirilir. Renklerine göre camlar eskiz üzerinden elmasla kesilir. Camların yüzeyine vernik veya ikili özel karışım sürülerek yerlerine yerleştirilir. Vernik kuruduktan sonra macun hazırlanarak (kurşunlu vitraydaki gibi) yüzeye tatbik edilir. 10-15 dk. Sonra kabası temizlenerek tinerle iyice silinir. Montaj yerine istenirse koruyucu cam konarak da takılabilir.

 

Mozaik Vitray: Mlz: Fon camı, renkli camlar, vernik veya ikli özel karışım, tiner, elmas, pense

Eskiz çizilip renklendirilir. Ölçekli büyütülen eskiz zemin camının altına yerleştirilir. Renkli camlar istenilen ebatta (0,5*0,5 - 1*1 – 1,5*1,5 gibi) karelaj olarak kesilir. Eskizdeki renklere göre karelaj şeklinde kesilen renkli camların yüzeyi verniklenerek şekle ve renklerine göre yapıştırılır. Kuruduktan sonra hazırlanan macun yüzeye tatbik edilir. Bir süre bekledikten sonra temizlenip, tinerle iyice silinir. İstenirse koruyucu cam konularak montaj yapılır.

 

 

Yığma Vitray : Mlz: 2 adet şeffaf  zemin camı, renkli camlar, fon camı, vernik, elmas, pense, alüminyum çıta, silikon.

Eskiz çizilip renklendirilir. Ölçekli büyütülen eskiz zemin camının altına yerleştirilir. Zeminin çizim masası gibi hafif eğimli bir tezgahta yapılması daha uygundur. Fon ve renkli camlarımızın hepsi istenilen kalınlığa göre (1,2,3,5 vb.) cetvel kullanılarak şerit halinde elmasla kesilir. Kesilen camlar diğer vitraylarda zemine yatay konurken bu çalışmada dikey olarak uygulanır. Eskizin üzerine konan zemin camın dört bir tarafına yapışkanlı alüminyum çıta yapıştırılır. (Bir tarafına cam kapatılmamış ısı cam gibi) Daha sonra renklerine göre camların alt zemin camına gelen yerlerine vernik veya ikili karışım sürülerek camlar dik olarak sıralı bir şekilde yerleştirilir. Bu işlem aşağıdan yukarıya kadar aynı şekilde devam eder. İşlem bittikten sonra temizliği kontrol edilerek diğer zemin camı üzerine kapatılır. Alüminyum çıtanın dış kısmına silikon çekilerek kurumaya bırakılır.

NOT: Cam şeritleri konulan alüminyum çıta ile aynı ende olması gerekmektedir.

Tiffany : Mlz: Fon ve renkli camlar, pense, çekiç, bakır folye, lehim, wizart, elmas, havya.

 Eskiz çizilip renklendirilir. Çizilen taslak şablon çıkartılarak normal kağıda ve karton kağıda ölçekli olarak büyütülür. Karton cam kesimi için kullanılır. Kağıt üzerindeki eskiz ise cam parçalarının istenen desen doğrultusunda yerleştirilmesi için kullanılır. İstenilen renklere göre karton şablonlar camın üzerine konarak elmasla kesilir. Kesilen parçaların fazlalıkları ve çapakları makinede taşlanarak kağıt eskize yerleştirilir. Bütün camlar kesilip yerleştirildikten sonra folye sarımına geçilir. Bakır folyenin bir tarafı yapışkan olduğundan, yapışkan kısmı camın yanağının iki tarafına eşit pay bırakılarak sarılır. Pay bırakılan kenarlar bastırılıp, camın etrafına U formu aldırılır. Folyede fazlalıklar varsa maket bıçağı ile alınıp, üzeri iyice basılır. Her cama aynı işlem uygulanarak folye satımı bitirilir. Daha sonra vitray sabitleştirilip (sıkıştırılarak) üzerine havya ile lehim yapılır. İstenilirse metal alaşımlar antioksidanla karartılır veya nikel havuzlarında farklı renklerde (krom, altın sarı gibi.) nikelaj olabilir.

     

NOT: Bevel (kristal); tiffany tekniği ile aynı olup renkli camlar yerine beğenilen motifin saydam kristal camla kesilip her bir kristal parçanın kenarlarına belli bir açıda kırılma (bizote) verilerek yapılan çalışmadır.

 

Fizyon (Eritme) Tekniği: Motif veya serbest uygulamalar yapılabilir. Bu teknik için farklı türlerde cam kullanılabilir. Önemli olan camların bir arada eriyebilmesidir. Çünkü her camın kendine özgü genleşmesi vardır. Esas ilkesi bileşken ve kendi aralarında uyumlu olmasıdır. Uyumlu nitelenen camlar yüksek ısıda doğru derecede bir araya getirilerek  belli bir süre bekletilip, eriyerek tekrar doğru bir ısıda soğutularak biçimlenen cam tekniğidir. Döküm için özel fırınlar kullanılır. Isı ayarı 520 oC başlayıp cam tipine göre 800 oC’ye çıkabilir.